Thea Synapsis

Στην Γαλλική  πόλη Clermont-Ferrand, το 1994 ο Henri Chibret ίδρυσε την Laboratoires Théa μια φαρμακευτική εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων οφθαλμολογικών προϊόντων για τους οφθαλμίατρους και τους ασθενείς τους. Η ιστορία της Théa είναι συνυφασμένη με την οικογένεια Chibret από το 1883 και  αποτελεί συνέχεια της εταιρείας Transphyto που δημιουργήθηκε το 1978.

Σε λιγότερο από 10 χρόνια η Théa, κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη οφθαλμολογική φαρμακευτική εταιρεία τόσο στην Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα προϊόντα της Théa υπάρχουν σε 60 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη μέσω των 11 θυγατρικών της, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στις χώρες της Άπω Ανατολής, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα.

Η ερευνά και η ανάπτυξη νέων προϊόντων είναι πρωταρχικής σημασίας για την Théa και γιʼ αυτό το σκοπό αφιερώνει  περισσότερο από το 10% των εσόδων της.

 

 

PAUL CHIBRET (1844-1911)

 

Η σύνδεσης της οικογένειας Chibret με την οφθαλμολογία ξεκίνησε με τον στρατιωτικό γιατρό  Paul Chibret. Ενόσω υπηρετούσε στην Αλγερία , ανέπτυξε επιστημονικό ενδιαφέρον για το τράχωμα , μια ασθένεια των ματιών που θα τον συναρπάσει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκστρατείας τον Αύγουστο του 1871, χτυπήθηκε από χοριοαμφιβληστροειδίτιδα που τον άφησε σχεδόν τυφλό .

Το 1875 μετά από προβλήματα με την υγεία του άνοιξε οφθαλμιατρείο Clermont-Ferrand όπου ασχολήθηκε έκτος από την καθημερινή πρακτική και με την χειρουργική και την ερευνά.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (SFO)

Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα η πρόοδος στην επιστήμη κυριάρχησε στην Ευρώπη και ένα πυκνό δίκτυο συνεδρίων , επιστημονικών συλλόγων και ακαδημιών εμφανίστηκαν  που συνδέονται με  τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των ειδικών ιατρών. Ο  Paul Chibret ήταν ένας από αυτούς που επισκέφθηκαν συνέδρια και ακαδημίες σε όλη την Ευρώπη. Το 1879 οι γιατροί Chibret και ο Martin προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να δημιουργήσουν μια επιστημονική κοινωνία. Μέσα από αυτές τις επαφές και προσπάθειες  δημιουργήθηκε η γαλλική οφθαλμολογική εταιρεία  (SFO) στις 29 του Γενάρη του 1883 στο Παρίσι. Ο  Paul Chibret ήταν ο πρώτος πρόεδρος της SFO.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το επιστημονικό έργο του Paul Chibret είναι σημαντικό και αφορά ποικίλους τομείς της οφθαλμολογίας. Μία από τις εφευρέσεις του είναι το χρωματοφωτόμετρο που λειτουργεί με πολωμένο φως και παράγει 2.700 αποχρώσεις που επιτρέπουν στο γιατρό μια αξιόπιστη διάγνωση της αχρωματοψίας . Επιπλέον προσπάθησε να προωθήσει τη χρήση μιας νέας διαγνωστικής μεθόδου για την ανίχνευση της  μυωπία , την σκιοσκόπια.

Το πρόβλημα της ασηψίας και ο κίνδυνος μόλυνσης απασχολούσαν τον Paul Chibret στην διάρκεια της ζωής του. Στο ετήσιο συνέδριο της SFO για το 1891, παρουσίασε μία μελέτη σχετικά με τις βακτηριακές λοιμώξεις του επιπεφυκότα, και το 1896 για το τραχωματική επιπεφυκίτιδα  (βακτηριακή φλεγμονή του ματιού από Chlamydia trachomatis). Συνιστούσε  αυστηρά μέτρα προφύλαξης και υγιεινής πριν και μετά από τις χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος  ενδοφθαλμίτιδας.

Ακόμα κι αν έζησε στο Clermont-Ferrand, ο Paul Chibret ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη όπου και αναγνωρίστηκε από τους συναδέλφους του.

 

Henry Chibret (1876-1943)

 

Ο φαρμακοποιός  Henry Chibret υπό την επίδραση του θείου του Paul άνοιξε στο Clermont-Ferrand φαρμακοποιία όπου άρχισε να παρασκευάζει οφθαλμικά σκευάσματα. Προτιμούσε τις οφθαλμικές αλοιφές , δεδομένου ότι τα υδατικά διαλύματα είχαν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη σταθερότητα  και την στειρότητα . Το 1902, ο Henry ίδρυσε την Chibret Laboratoires. Οικονομική ανάπτυξη στη γαλλική και την ευρωπαϊκή αγορά ήταν μάλλον μέτρια λόγο του ότι υπήρχαν πολύ λίγα υλικά διαθέσιμα για οφθαλμική χρήση. Μόνο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου , η ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας έφθασε και την οφθαλμολογία.

 

Jean Chibret (1915-1989)

 

Πήρε το πτυχίο του φαρμακοποιού στο Κλερμόν - Φεράν και την Τουλούζη και μετα το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ο Jean Chibret έδωσε στην Laboratoire Chibret μια εντελώς νέο εθνικό και διεθνή προσανατολισμό . Σύντομα έκανε την έκανε την νούμερο ένα φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη , την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το 1946 ο Jean Chibret επισκέφθηκε την εταιρεία MERCK στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οποία είχε αναπτύξει μια στενή σχέση. Πήρε την άδεια για την παραγωγή κολλυρίων στρεπτομυκίνης και μερικών κορτικοστεροειδών. Η Laboratoires Chibret  με τα νέα οφθαλμικά σκευάσματα δημιούργησε επανάσταση στη θεραπεία των οφθαλμικών λοιμώξεων.

Η Laboratoire Chibret δημιούργησε νέα δεδομένα για την εποχή εισάγοντας συντηρητικά στα προϊόντα της ώστε να παραμένουν στείρα  όπως και την αναγραφή της ημερομηνίας λήξης κάτι που υιοθετήθηκε αμέσως  από τις υγειονομικές αρχές .

Το 1969, ο Jean Chibret,  πήρε την απόφαση να ενταχθεί στην αμερικανική Merck Group (MSD) . Η νέα εταιρεία Chibret MSD έμελε σύντομα να γίνει  παγκόσμιος ηγέτης  παράγοντας  καινοτόμα προϊόντα όπως  το Timoptol (αντιγλαυκωματικό κολλύριο τιμολόλης).

 

Jacques Chibret (1941-1989)

 

Η Biophysic Medical ιδρύθηκε το 1974 από τον Jacques Chibret και κυκλοφόρησε στην αγορά μια συσκευή αυτόματης ηλεκτροφυσιολογίας (Pantops). Η έρευνα και η ανάπτυξη της συσκευής  πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Οφθαλμολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Clermont-Ferrand.

Υπό την ηγεσία του Jacques , η Biophysic Medical έγινε παγκόσμιος ηγέτης σε οφθαλμικά υπερηχογραφήματα και η δεύτερη εταιρεία στον τομέα των οφθαλμικών λέιζερ.

Για να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αμερικανική αγορά, η οποία αντιπροσώπευε το 70% της παγκόσμιας αγοράς, Biophysic Medical εντάχθηκε στην γαλλικό όμιλο Synthelabo Biomedical, μέσω του κύριου μετόχου  l' Oréal.

 

Henri Chibret (1940)

 

Αφού πήρε το πτυχίο του φαρμακοποιού στο Clermont-Ferrand και μετά από ένα χρόνο στην βόρειο Αμερικη, ο Henri Chibret τέθηκε επικεφαλής του συνόλου των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Laboratoires Chibre .

Μετά τη συγχώνευση της εταιρείας Laboratoires Chibret με τον Όμιλο Merck το 1969, ο Henri Chibret εργάστηκε πολλά χρόνια στη Merck στο Βέλγιο.

Το 1978 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την Laboratoires Transphyto. Ξεκίνησε με την ανάπτυξη νέων μορίων για οφθαλμικά φάρμακα . Με την πολιτική της  παραχώρησης  της παραγωγής και εμπορίας των πατενταρισμένων μορίων σε γαλλικές και ξένες εταιρείες, έκανε την Transphyto την πιο επιτυχημένη νεοσύστατη εταιρεία στη Γαλλία.

Κύριοι εταίροι της Transphyto ήταν Allergan , Ciba - Vision , MSD κ.α. Αυτή η στρατηγική ήταν πολύ παραγωγική, αλλά δεν επιτρέπουν στην Transphyto να αναγνωριστεί από τους οφθαλμιάτρους . Το 1994,  δημιουργήθηκε  η Théa Laboratories με σκοπό την εμπορευματοποίηση των  νέων προϊόντων της  Transphyto , στη Γαλλία αρχικά και αργότερα σε όλη την Ευρώπη.

Ο Henri Chibret ακολούθησε την παράδοση της οικογένειάς του και ανέπτυξε καινοτόμες συσκευασίες για τα προϊόντα του . Το 1996 κατασκεύασε το πρώτο φιαλίδιο χωρίς συντηρητικά  (ABAK SYSTEM) το οποία διατηρεί το περιεχόμενο του στείρο για δύο μήνες μετά το άνοιγμα, χάρη σε ένα φίλτρο μεμβράνης. Ως εκ τούτου αποφεύγεται, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα συντηρητικά. Κατά ειρωνικό τρόπο , Henri ξεφορτώθηκε τα συντηρητικά που είχε εισαγάγει ο πατέρας του περίπου  από 50 έτη! Το σύστημα ABAK είναι πολύ επιτυχημένο , με πωλήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια φιάλες ετησίως.

 

Jean-Frédéric Chibret (1975)

Το 2008 , ο Jean - FrédéricChibret ανέλαβε ως Πρόεδρος της εταιρείας LaboratoiresThéa , οπότε ακολουθεί τα βήματα της οικογένειάς του , με τον HenriChibretνα  παραμένει υπεύθυνς  για την επιστημονική και οικονομική στρατηγική του ομίλου.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και μετά από μαθητεία δύο χρόνια στην ισπανική θυγατρική Théa , ο Jean-Frédéric ενεπλάκη στη διαχείριση της διεθνής πολιτικής του ομίλου, με τη δημιουργία νέων θυγατρικών εταιρειών στη Γερμανία , τη Μεγάλη Βρετανία , την Ιρλανδία , την Πολωνία και την Ελλάδα , και την έναρξη ενός αποκλειστικού δικτύου πωλήσεων τόσο στην υποσαχάρια όσο και τη βόρεια Αφρική.

Το 2009, ο Jean-Frédéric, ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων της Novartis , δίνοντας έτσι Théa μια θέση σε αρκετές χώρες , μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Με περαιτέρω εξαγορές  μέσα σε δύο χρόνια η Théa αποκτά πρόσβαση στις αγορές στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Αυστρία και την Τουρκία.

Théa έχει συνδυάσει  την γεωγραφική της ανάπτυξη με μια σημαντική αύξηση της γκάμας των προϊόντων της . Στόχος του Jean - Frédréric είναι να προσφέρει ένα πλήρες φάσμα προϊόντων στους οφθαλμιάτρους, σε τομείς όπως η διάγνωση, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι θεραπευτικές αγωγές.

 

Τίτλος Τίτλος Τίτλος Τίτλος Τίτλος